TERKINI : Harga Minyak Petrol Turun 27 Sen Seliter Bermula 5 Januari 2019.


"Jangan u-turn lagi sudah lah. Rakyat dah penat dengan kenyataan demi kenyataan korang."

TERKINI : Harga Minyak Petrol Turun 27 Sen Seliter. Selepas berkali-kali di asak dan di desak oleh pembangkang diketuai oleh bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, akhirnya kerajaan telah mengumumkan bahawa harga minya petrol dan diesel akan turun berkuatkuasa tengah malam ini.
KUALA LUMPUR: Harga minyak di pam ditetapkan pada RM1.93 seliter bagi RON95 berbanding RM2.20 kini, manakala RON97 diturunkan kepada RM2.23 seliter berbanding RM2.50 kini, kata Menteri Kewangan Lim Guan Eng dalam satu kenyataan.

Diesel pula ditetapkan pada RM2.04 seliter.

FAKTA Harga Minyak Terkini

RON97 = RM2.23 (turun 27sen)
RON75 = RM1.93 (turun 27sen)
Diesel = RM2.04 (turun 6sen)
“Harga runcit produk petroleum ini akan diselaraskan semula pada setiap minggu mengikut kaedah apungan terkawal di bawah formula Automatic Pricing Mechanism (APM), sejajar dengan trend penurunan harga minyak di pasaran dunia pada ketika ini.

“Pengumuman harga runcit akan dibuat pada hari Jumaat setiap minggu, dan berkuat kuasa mulai hari Sabtu hingga Jumaat.

“Perlu ditegaskan bahawa harga baharu ini mengambil kira tambahan komisen atau margin pengusaha stesen minyak yang diluluskan oleh Mesyuarat Jemaah Menteri pada 2 Januari 2019,” tegas Guan Eng.

Kerajaan telah bersetuju supaya Margin Pengusaha Stesen Minyak diselaraskan dengan tambahan 2.81 sen kepada 15 sen seliter bagi produk petrol RON95 dan tambahan 3 sen kepada 10 sen seliter bagi produk diesel.

Ini merupakan kenaikan sebanyak 2.81 sen seliter bagi petrol dan 3 sen seliter bagi diesel, berbanding kadar semasa.

Kali terakhir kadar margin ini disemak semula adalah pada tahun 2008. - AWANI/PBLEGACY

ARTIKEL BERKAITAN :


TERKINI : Harga Minyak Petrol Turun 27 Sen Seliter Bermula 5 Januari 2019. TERKINI : Harga Minyak Petrol Turun 27 Sen Seliter Bermula 5 Januari 2019. Reviewed by Pendekar Berkuda on 7:58:00 PTG Rating: 5

Tiada ulasan

Seni menghuraikan topik adalah curahan dari rasa hati yang merasa. Anda boleh memberikan maklumbalas sesuka hati anda. Tapi sebarang ulasan yang tidak berkaitan dengan topik mohon dielakkan. Begitu juga ulasan yang bersifat memalukan. Terima kasih kerana bekerjasama.

PENAFIAN

Blog ini adalah blog peribadi yang tidak di danai oleh mana-mana pihak. Satu klik itu mungkin tak mampu membeli secawan kopi di zaman ini. Tapi bila ramai yang menyokong, InsyaALLAH, bolehlah saya nikmati secawan kopi. Terima kasih!