Pegawai Songlap Duit 1MDB : Goldman Sachs Mohon Maaf Kepada Rakyat Malaysia.

"Sangat jelas bahawa rakyat Malaysia telah ditipu oleh banyak individu, termasuk anggota tertinggi kerajaan terdahulu." - CEO Goldman Sachs

Ketua Pegawai Eksekutif Goldman Sachs Inc, David Solomon
Ketua Pegawai Eksekutif Goldman Sachs Inc baharu, David Solomon memohon maaf kepada Malaysia susulan peranan bekas pegawai bank itu Tim Leissner, dalam skandal 1MDB.

Menurut laporan BBC, bank berkenaan sudah melakukan urusan sewajarnya (due diligence) sebelum setiap transaksi dibuat.

"Sangat jelas bahawa rakyat Malaysia telah ditipu oleh banyak individu, termasuk anggota tertinggi kerajaan terdahulu," kata Solomon dalam sidang membincangkan keputusan suku keempat bank itu.

Solomon berkata, Leissner menafikan penglibatan mana-mana pengantara Goldman dalam transaksi dengan 1MDB.

Goldman sedang disiasat oleh pihak berkuasa Malaysia dan Jabatan Kehakiman AS (DOJ) atas peranannya sebagai penaja jamin dan pengatur tiga jualan bon yang mengumpulkan AS$6.5 bilion untuk 1MDB.

Pendakwa raya AS pada tahun lalu mendakwa dua bekas pegawai Goldman mencuri berbilion ringgit dari 1MDB.

Leissner, bekas rakan kongsi Goldman Sachs di Asia, mengaku bersalah terhadap konspirasi untuk penggubahan wang haram dan melanggar Akta Amalan Rasuah Asing.

Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak antara pemimpin negara yang berdepan dengan tuduhan di mahkamah berhubung skandal 1MDB.

Pegawai Songlap Duit 1MDB : Goldman Sachs Mohon Maaf Kepada Rakyat Malaysia. Pegawai Songlap Duit 1MDB : Goldman Sachs Mohon Maaf Kepada Rakyat Malaysia. Reviewed by Pendekar Berkuda on 5:31:00 PG Rating: 5

Tiada ulasan

Seni menghuraikan topik adalah curahan dari rasa hati yang merasa. Anda boleh memberikan maklumbalas sesuka hati anda. Tapi sebarang ulasan yang tidak berkaitan dengan topik mohon dielakkan. Begitu juga ulasan yang bersifat memalukan. Terima kasih kerana bekerjasama.

PENAFIAN

Blog ini adalah blog peribadi yang tidak di danai oleh mana-mana pihak. Satu klik itu mungkin tak mampu membeli secawan kopi di zaman ini. Tapi bila ramai yang menyokong, InsyaALLAH, bolehlah saya nikmati secawan kopi. Terima kasih!