Cara Untuk Ajar Anak Supaya Fokus Dengan Pelajaran

Cara Untuk Ajar Anak Supaya Fokus | Terpancar kegembiraan di wajah anak-anak kecil ini ketika di bawa oleh guru-guru untuk keluar beriadah dengan belajar memanah dan menunggang kuda di Pusat Ekuin Ladam Merah (PELM), Paya Dalam disini.

Aktiviti luar yang dijalankan separuh hari membabitkan seramai 24 orang kanak-kanak pra-sekolah Al-Baghdadi Play Centre (APC), Merlimau yang berusia sekitar empat hingga enam tahun.


Menurut pemilik APC, Zaiton Mahmood, program yang pertama kali diadakan ini mendapat respon yang baik daripada ibubapa sendiri yang berminat untuk mendedahkan anak-anak dengan aktiviti luar.
“Tempat yang saya pilih ini dipunyai oleh mereka yang terlatih dan ada pengetahuan mengenai pengendalian kuda dan memanah, dan mereka turut memberikan taklimat keselamatan kepada anak-anak sebelum memulakan aktiviti,”katanya.
Tambahnya, dengan melakukan program sebegini, minda kanak-kanak akan lebih terbuka dan mereka dapat belajar mengenai dunia luar dan dapat mempraktikkan sendiri pembelajaran tersebut berbanding di kelas yang hanya berpandukan pada buku.

Cara Untuk Ajar Anak Supaya Fokus Dengan Memanah Dan Berkuda

Kata Zaiton, pada masa akan datang beliau merancang untuk membawa lagi anak-anak pra sekolah ini ke PELM dan mengambil pakej satu hari pula kerana akan ada lebih banyak lagi aktiviti yang dapat dilakukan bersama-sama mereka.


Sementara itu, menurut pemilik PELM, Usamah Shaidin,25 berkata pada mulanya ibu bapanya membeli hanya dua ekor kuda sebagai haiwan peliharaan dan untuk membantu meragut rumput yang di tumbuh di halaman rumah kediaman mereka yang berkeluasan kira-kira 2.5 ekar tersebut.
“Kemudian setelah dua tahun, penduduk setempat mula bertanya kalau mereka boleh belajar menunggang kuda dan disitulah kami mula membuka kawasan ini kepada orang awam yang berminat untuk belajar,”katanya kepada Malaysiaaktif.
Cara Untuk Ajar Anak Supaya Fokus Dengan Berkuda

Menurutnya, mereka gembira dapat memberi peluang kepada masyarakat setempat untuk belajar dan mencuba sukan yang digemari Rasulullah S.A.W yang banyak memberi kebaikan kepada setiap individu.
“Contohnya dengan menunggang kuda, boleh meningkatkan tahap fokus kita disamping menguatkan kaki dan tulang belakang serta jantung kita terutamanya sama juga seperti memanah yang dapat menguatkan otot tangan kita,”jelasnya.
Perniagaan yang baru sahaja dibuka awal tahun ini mendapat sambutan yang baik terutamanya kepada guru-guru tadika dan juga ibu bapa dan dalam masa yang sama mereka turut memperbaiki setiap perkhidmatan dan pengisian aktiviti yang ingin dilakukan dari masa ke semasa.
“Semua enam ekor kuda kami dipilih secara teliti kerana setiap jenis ada macam-macam kegunaan, seperti untuk berlumba, endurance dan sebagainya. Jadi, kuda-kuda yang ada disini kita pilih yang jinak dan sesuai untuk proses pembelajaran,”kata Usamah.
Menurutnya, bayaran berjumlah RM35 yang dikenakan bagi seorang kanak-kanak adalah merangkumi pengangkutan, sarapan, memanah, menunggang dan memberi makan kuda manakala bagi dewasa pula dikenakan RM350 untuk mengikuti kelas pembelajaran sebanyak enam kali.

Tambah Usamah lagi, penglibatan kanak-kanak di usia empat tahun dalam sukan ini adalah sangat bagus kerana selain mereka dapat belajar fokus dalam melakukan sesuatu pekerjaan, mereka juga akan menjadi seorang yang berani.
“Bagi seorang kanak-kanak yang pendiam, kami akan ajar mereka untuk berkomunikasi dan mengawal kuda kerana mereka perlu berani untuk mengeluarkan suara memberi arahan pada kuda samada perlu berjalan atau berlari, kerana kuda-kuda memang sudah terlatih,”jelasnya. 
Dengan itu, hasil pendedahan daripada sukan ini, kanak-kanak di sekolah akan lebih berani berbanding kanak-kanak yang lebih terdedah dengan gajet yang tidak memerlukan sebarang pergerakan tubuh badan selain jari. 
“Untuk tahun hadapan, kami turut merancang untuk membuat kerjasmaa dengan Kementerian Pendidikan Malaysia dan Kementerian Belia dan Sukan untuk melibatkan pelajar sekolah dan belia kepada sukan berkuda dan memanah,”ujarnya.
Harapan Usamah, suatu hari nanti sukan berkuda ini akan mempunyai lebih ramai peminat dan dapat dikembangkan ke seluruh Malaysia setaraf dengan sukan badminton dan bola sepak.

Artikel Cara Untuk Ajar Anak Supaya Fokus ini di inspirasikan dari berita dalam portal Malaysia Aktif dengan izin share.

Sumber : MalaysiaAktif.My
Cara Untuk Ajar Anak Supaya Fokus Dengan Pelajaran Cara Untuk Ajar Anak Supaya Fokus Dengan Pelajaran Reviewed by Pendekar Berkuda on 1:06:00 PG Rating: 5

Tiada ulasan

Seni menghuraikan topik adalah curahan dari rasa hati yang merasa. Anda boleh memberikan maklumbalas sesuka hati anda. Tapi sebarang ulasan yang tidak berkaitan dengan topik mohon dielakkan. Begitu juga ulasan yang bersifat memalukan. Terima kasih kerana bekerjasama.

PENAFIAN

Blog ini adalah blog peribadi yang tidak di danai oleh mana-mana pihak. Satu klik itu mungkin tak mampu membeli secawan kopi di zaman ini. Tapi bila ramai yang menyokong, InsyaALLAH, bolehlah saya nikmati secawan kopi. Terima kasih!