BAGAIMANA & MACAM MANA NAK ELAK DI ROGOL?

Perempuan dan wanita seringkali menjadi mangsa rogol. Di bawah ini pendekar senaraikan beberapa cara dan kaedah bagaimana dan macam mana nak elak daripada di rogol oleh lelaki bernafsu binatang.

Senarai di bawah ini bukan senarai yang pendekar sendiri buat, tetapi dikongsikan oleh sahabat di FB dan pendekar kongsikan pula di sini. Semoga bermanfaat (^_^).


¤Jgn keluar berdua-duan tanpa ditemani ahli keluarga atau rakan wanita (bagi wanita).

¤Jauhi tempat berisiko spt premis gelap,mempunyai bilik dgn cermin gelap ataupun tempat gelap dan tersembunyi,walaupunjika keluar dgn individu dikenali.

¤Jgn meluangkan byk masa dgn individu yg membuatkan diri berasa kurang selesa,khususnya jika berdua saja dan ditempat tersembunyi.

¤Elakkan dari mabuk (khususnya wanita bukan Islam) dan elak minuman yg mencurigakan spt penutup sudah dibuka ataupun dibelikan org tdk dikenali.

¤Keluar bersama rakan-rakan yg sentiasa pantau satu sama lain khususnya melibatkan potensi kejadian rogol.

¤Jgn malu utk meminta tolong atau menjerit jika berlaki situasi cemas yg tdk dpt dielakkan jika bersendirian.

¤Ambil kelas mempertahankan diri khususnya utk wanita yg sering keluar bersendirian.

¤Elakkan berpakaian menjolok mata (wanita) sama ada waktu siang atau malam kerana dikhuatiri blh menjadikan sasaran,khusunya Perogol Bersiri.

¤Jgn mudah terpengaruh dgn pujukan rakan-rakan utk menyertai aktiviti berisiko termasu mabuk,mengambil dadah dan terlibat dgn seks bebas.

¤Jgn terlibat dgn perbuatan zina walaupun dgn wanita mabuk atau dipengaruhi dadah yg dlm keadaan terangsang kerana anda (lelaki) mungkin didakwa merogol selepas mrka kembali "Sedar".

¤Fahami bhwa zina dgn individu yg tdk mampu memberi tindak balas atau menolak,khususnya yg terlalu mabuk ataupun tdk sedarkan diri boleh dianggap sebagai tindakan rogol..!
Selamat bertindak !
BAGAIMANA & MACAM MANA NAK ELAK DI ROGOL? BAGAIMANA & MACAM MANA NAK ELAK DI ROGOL? Reviewed by Unknown on 10:38:00 PG Rating: 5

Tiada ulasan

Seni menghuraikan topik adalah curahan dari rasa hati yang merasa. Anda boleh memberikan maklumbalas sesuka hati anda. Tapi sebarang ulasan yang tidak berkaitan dengan topik mohon dielakkan. Begitu juga ulasan yang bersifat memalukan. Terima kasih kerana bekerjasama.

PENAFIAN

Blog ini adalah blog peribadi yang tidak di danai oleh mana-mana pihak. Satu klik itu mungkin tak mampu membeli secawan kopi di zaman ini. Tapi bila ramai yang menyokong, InsyaALLAH, bolehlah saya nikmati secawan kopi. Terima kasih!