Kemalangan Keretapi Tergelincir Di Butterworth, Pulau Pinang - Suatu Nilai Berita

Berita kemalangan sama ada kemalangan keretapi (di Butterworth, Pulau Pinang), kereta, lori, bas, motorsikal, dan sebagainya sering mendapat liputan di dalam akhbar tempatan dan antarabangsa. Asalkan ianya melibatkan kerosakan, ia akan mempunyai nilai berita.

Tap percaya?
Percayalah...

*************************************************************************

BUKIT MERTAJAM, 9 Feb (Bernama) -- Lebih 150 penumpang kereta api Ekspres Sinaran Utara terkandas selepas tergelincir di Kampung Baru, di sini Sabtu ketika dalam perjalanan dari Butterworth ke Kuala Lumpur.


Dalam kejadian 2.20 petang itu, lokomotif kereta api milik Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) yang membawa 10 gerabak penumpang itu turut mengalami kebakaran kecil dipercayai akibat kebocoran diesel.


Pegawai Operasi Balai Bomba dan Penyelamat Bukit Mertajam, Rejab Ahmad berkata pihaknya menerima panggilan pada 2.25 petang dan sebuah jentera bersama enam anggota tiba di tempat kejadian lima minit kemudian.


"Ketika pihak bomba sampai, kelihatan kepulan asap tebal di bahagian hadapan yang menempatkan enjin kereta api dan kita berjaya mengawal api pada 2.47 petang sebelum ia dipadamkan sepenuhnya 36 minit kemudian," katanya kepada pemberita di tempat kejadian di sini.


Katanya pemeriksaan awal mendapati kebakaran itu dipercayai bermula di bahagian enjin kereta api yang disebabkan kebocoran tangki diesel.


"Bagaimanapun, siasatan lanjut sedang dijalankan bagi mengenal pasti punca sebenar kejadian. Tiada penumpang yang cedera dalam kejadian itu," katanya.-- BERNAMA
Kemalangan Keretapi Tergelincir Di Butterworth, Pulau Pinang - Suatu Nilai Berita Kemalangan Keretapi Tergelincir Di Butterworth, Pulau Pinang - Suatu Nilai Berita Reviewed by Unknown on 11:29:00 PG Rating: 5

1 ulasan

Seni menghuraikan topik adalah curahan dari rasa hati yang merasa. Anda boleh memberikan maklumbalas sesuka hati anda. Tapi sebarang ulasan yang tidak berkaitan dengan topik mohon dielakkan. Begitu juga ulasan yang bersifat memalukan. Terima kasih kerana bekerjasama.

PENAFIAN

Blog ini adalah blog peribadi yang tidak di danai oleh mana-mana pihak. Satu klik itu mungkin tak mampu membeli secawan kopi di zaman ini. Tapi bila ramai yang menyokong, InsyaALLAH, bolehlah saya nikmati secawan kopi. Terima kasih!