Lima Prinsip Rukun Negara yang dilupakan.

Lima Prinsip Rukun Negara yang diasaskan selepas tercetusnya peristiwa berdarah 13 Mei 1969 :

1. Kepercayaan kepada Tuhan.  - setiap warganegara wajib percaya kepada Tuhan. tidak atheis!

2. Kesetiaan kepada Raja dan Negara. - setiap warga wajib setia kepada Yang Di Pertuan Agong dan Negara Malaysia. Jangan melakukan khianat!

3. Keluhuran Perlembagaan. - Perlembagaan adalah perjanjian bersama yang mengikat semua kaum untuk hidup di negara ini. Maka setiap kaum wajib menghormati perjanjian yang telah di meterai!

4. Kedaulatan Undang-Undang. - Undang-undang wajib dipatuhi dan tidak dilanggar sesuka hati. kerana undang-undang di bikin bukan untuk membela kebatilan!

5. Kesopanan dan Kesusilaan. - Setiap warganegara wajib menjaga akhlaq mereka di antara mereka. Jangan melakukan kerosakan.

Lima prinsip Rukun Negara yang di bakul sampahkan oleh ramai rakyat Malaysia tidak kira pihak kerajaan mahupun pembangkang.

mereka semua sama sahaja sikapnya tidak faham bahasa!

sikap jelek yang membuatkan ramai orang muak. tetapi mereka masih lagi nak kata :

"tak, hati aku baik."

sedang pada akhlaq jauh menyimpang dengan apa yang dia sebut.

sama-sama muhasabah. :-)

Lima Prinsip Rukun Negara yang dilupakan. Lima Prinsip Rukun Negara yang dilupakan. Reviewed by Unknown on 10:22:00 PTG Rating: 5

Tiada ulasan

Seni menghuraikan topik adalah curahan dari rasa hati yang merasa. Anda boleh memberikan maklumbalas sesuka hati anda. Tapi sebarang ulasan yang tidak berkaitan dengan topik mohon dielakkan. Begitu juga ulasan yang bersifat memalukan. Terima kasih kerana bekerjasama.

PENAFIAN

Blog ini adalah blog peribadi yang tidak di danai oleh mana-mana pihak. Satu klik itu mungkin tak mampu membeli secawan kopi di zaman ini. Tapi bila ramai yang menyokong, InsyaALLAH, bolehlah saya nikmati secawan kopi. Terima kasih!