TERKINI! GEMPA BUMI 8.8 SKALA RICHTER MELANDA SUMATERA DAN LAUTAN HINDI

Amaran tsunami turut dikeluarkan.

KUALA LUMPUR – Gempa bumi berukuran 8.9 magnitud dipercayai berpusat 33 kilometer di bawah laut pada jarak 465 kilometer barat daya Banda Aceh dikesan berlaku, sebentar tadi.

Susulan kejadian itu, Agensi Geofizikal Indonesia dan Pusat Amaran Tsunami Pasifik mengeluarkan amaran kemungkinan berlaku tsunami.

Amaran itu meliputi seluruh kawasan melibatkan Lautan Hindi.

Pusat Kajian Geologikal Amerika Syarikat yang membuat dokumentasi gempa bumi seluruh dunia memberikan amaran pantas bahawa gempa pada magnitud berkenaan mampu menghasilkan kemusnahan akibat tsunami melibatkan seluruh basin Lautan Hindi.

VIDEO DAN GAMBAR GEMPA BUMI DI ACHEH 2012

Sama-samalah kita doakan kebaikan dan keselamatan untuk rakyat Acheh. Amin...


sumber berita : mynewshub.my
TERKINI! GEMPA BUMI 8.8 SKALA RICHTER MELANDA SUMATERA DAN LAUTAN HINDI TERKINI! GEMPA BUMI 8.8 SKALA RICHTER MELANDA SUMATERA DAN LAUTAN HINDI Reviewed by Unknown on 6:02:00 PTG Rating: 5

Tiada ulasan

Seni menghuraikan topik adalah curahan dari rasa hati yang merasa. Anda boleh memberikan maklumbalas sesuka hati anda. Tapi sebarang ulasan yang tidak berkaitan dengan topik mohon dielakkan. Begitu juga ulasan yang bersifat memalukan. Terima kasih kerana bekerjasama.

PENAFIAN

Blog ini adalah blog peribadi yang tidak di danai oleh mana-mana pihak. Satu klik itu mungkin tak mampu membeli secawan kopi di zaman ini. Tapi bila ramai yang menyokong, InsyaALLAH, bolehlah saya nikmati secawan kopi. Terima kasih!