...Pencak Melangit Menjunjung Awan...

....Assalamualaikum....kalimah pembuka kata pemula bicara....semoga tersambut dengan senyum mesra...(^_^)....

...kasih isteri hingga ke mati...jika anda masih ingat dan terbaca mengenai berita utama di muka depan Harian Metro semalam..pasti anda akan faham dan mengerti kata-kata pendekar...lihat betapa kasihnya sang isteri...sanggup bersujud menciumi jenazah suaminya yang telah kaku...tidak bergerak...tiada lagi tindak balas...oh..alangkah sedihnya hati...melihat kasih sayang begini...di kala dunia...penuh tipu daya masa kini...Titik...

...Usah dipersoalkan apa-apa....usah ditanya mengapa...usah dibuat provokasi apa-apa...kerana apa yang telah tertera...sudah cukup untuk menceritakan segalanya...

...sekeping gambar...sejuta cerita...ketika kita dihujani dengan segala bagai kronologi dan peristiwa penderaan suami kepada isteri...alangkah baiknya jika kita dihidangkan dengan berita seperti ini !
Jangan dipersoalkan kenapa pendekar suka akan berita seperti ini? Usah dipersoalkan apakah pendapat pendekar... yang sebenarnya pendekar mahu...apakah perasaan kalian ketika melihat gambar ini?

...yang telah pergi tetap tidak akan kembali...tiada beza satu apa...namun apa yang ditinggal...itulah yang perlu kita ambil pengajarannya...

...kita selalu dihujani segala berita-berita buruk-hodoh-mual-jahat-dengki dan segala bagai berita yang memberikan impak negatif kepada hati !

...dibunuh...diseksa...dipenggal...dibakar...dirompak...disamun...diragut...dirogol...dicabul...adalah kata kunci yang paling popular dewasa ini...oh...sedar atau tidak....segala bagai berita seperti ini mampu merosakkan hati dan dan pemikiran seseorang....membawa persepsi negatif di mana-mana....membawa pengaruh buruk kepada pemikiran khalayak pembaca !

...kita menjadi semakin kejam !....bukanlah bermakna salah kita kerana menjadi semakin kejam...tetapi adalah salah media yang menyuap berita-berita yang negatif seperti ini...namun jangan dianggap pendekar menyalahkan mereka seratus persen...kita juga salah kerana membiarkan diri kita dipengaruhi mereka!... oh..alangkah bebal mereka yang mengatakan mereka punya ijazah...master...phd segala !....namun tetap jua dipengaruhi mereka..!

..sudah cukup ini...berkata-kata meluah rasa...biar lantang suara hati ini...mampu bergetar di mana-mana...
...Pencak Melangit Menjunjung Awan... ...Pencak Melangit Menjunjung Awan... Reviewed by Unknown on 11:14:00 PG Rating: 5

9 ulasan

 1. Pergh...
  Entry yg cukup lantang bersuara...

  BalasPadam
 2. pehh.. smangt pendekar mcm ni yang kita mahukan.. trus maju membela bangsa.. hidup pendekar melayu...

  "xkan melayu hilang di dunia"

  BalasPadam
 3. yg negatif byk tehidang, maka itulah yg lebih org pandang..

  BalasPadam
 4. I recently came accross your blog and have been reading along. I thought I would leave my first comment. I dont know what to say except that I have enjoyed reading. Nice blog.

  BalasPadam
 5. lady setuju part last tu..
  media suka menyiarkan cerita2 yg negatif..
  secara tak langsung ia membuatkan remaja kita timbul perasaan mencuba..
  oleh sebab itulah timbul kes berantai..

  BalasPadam
 6. U ni mesti pandai silat kan?..pendekarlah katakan...ha2

  BalasPadam
 7. U ni mesti pandai silat kan?..pendekarlah katakan...ha2

  BalasPadam

Seni menghuraikan topik adalah curahan dari rasa hati yang merasa. Anda boleh memberikan maklumbalas sesuka hati anda. Tapi sebarang ulasan yang tidak berkaitan dengan topik mohon dielakkan. Begitu juga ulasan yang bersifat memalukan. Terima kasih kerana bekerjasama.

PENAFIAN

Blog ini adalah blog peribadi yang tidak di danai oleh mana-mana pihak. Satu klik itu mungkin tak mampu membeli secawan kopi di zaman ini. Tapi bila ramai yang menyokong, InsyaALLAH, bolehlah saya nikmati secawan kopi. Terima kasih!