Pblegacy.Org™

Pblegacy.Org™ | Blog TravelBlogger di bawah payung Pblegacy Network™

PERGI MAMPOS LAH KAU KALAU NAK FREE EDUCATION TAPI AKAL MACAM TAPIR~!!

Sekali lagi aku melepaskan marah....tak perlu aku nak control-control bagai dah....memang sapa-sapa yang nak free-education tu takkan layak kalau otak dia macam tapir.... NOKTAH!

Ni aku curik dari BLOGGER GILA.... Kalian nikmatilah...siapa-siapa yang masih tak pakai otak mengomen.... Silakan untuk jadi tapir ya adik-adik, kakak-kakak,pakcik-pakcik, makcik-makcik... terimalah.... tulisan seorang BLOGGER GILA YANG PALING AWESOME! DEM!

********************************

Hellow manusia yang mahukan semua free. What's up?


Aku perasan, ramai betul ya yang bercakap pasal Free Education ni. Kat Facebook, kat Twitter, kat kedai makan; mesti ada yang sembang-sembang pasal ni.


Anak-anak, tahu tak apa difinisi 'Free Education'?


"Free education refers to education that is funded through taxation rather than tuition fees."


Pernah tak korang fikir kenapa ada negara yang bagi Free Education? Ada negara yang macam Greece (Hampir bankrupt), Argentina, Sri Lanka pun kasi free education. And for Brazil. Sampai nak ke doctorate pun Brazil kasi Free Education.


Negara yang free education akan leads kepada ramai student. More student, more orang yang akan graduate. More orang yang graduate, makin more lah orang yang akan dapat pekerjaan yang kasi gaji berpuluh ribu. And then, siapa yang untung? Government. Why? Sebab diorang terpaksa membayar tax yang amat-amat tinggi.


"Dah tu apa masalahnya kalau tax tinggi asalkan boleh dapat Free Education? Buat je la Free Education"
Are you sure? Hari tu topup nak buat tax 6% pun satu Malaysia bising. Tu baru tax topup tau, belum tax segala benda. And aku perasan yang ramai reffer kepada Finland bila cakap pasal Free Education sebab katanya, Finland adalah antara negara yang mempunyai institute pembelajaran terbaik di dunia yang menyediakan Free Education.


Tapi mari aku tanya korang. Di antara korang, siapa yang dah ada Insuran nyawa? Tahu tak ada certain negara yang menyediakan free education akan memaksa rakyatnya untuk membayar bermacam-macam benda (tax) termasuk insurance? And kalau nak senang kira, boleh cakap yang dieorang punya tax hampir 50% pun ada. So yes, korang boleh dapatkan Free Education kalau tax setinggi ni. Tapi menangis la mak ayah korang kerja siang malam untuk bayar tax. Dengan kata lain, sama je kalau tak buat Free Education pun.




"Free Education" di Malaysia
Kalau korang nak tahu, banyak je Free Education di Malaysia. Tapi untuk dapatkan Free Education tu, korang kena achieve something. Why? Sebab Free Education tak boleh di beri ke semua orang. At least, seseorang tu ada Diploma untuk dapat Free Education. Contohnya, INSTEP and BeST. Korang tahu tak yang dua benda ni adalah macam small course yang bukan je free, tapi korang siap dapat bayaran (Around RM1000 per month) sehinggalah course tu berakir. And then, at the end, korang akan diserapkan untuk kerja.





Dan kalau korang tengok-tengok balik, Free Education memang wujud untuk peminjan loan pelajaran. Contohnya, student yang ambil MARA dan PTPTN. As long dia dapat pointer tertentu, diorang tak perlu bayar balik pinjaman. Dengan kata lain, yes, ianya adalah Free-Education-Dengan-Syarat-Kau-Belajar-Betul-Betul. Come on la. Siapa yang kasi beratus-ratus ribu untuk orang yang akan fail Degree or Diploma? Tax rendah pula tu.


"Apa masalahnya kalau Malaysia kasi tax rendah. Bukannya Malaysia tak mampu bayar pun. Malaysia kan pengeluar petroleum."
Aku perasan, dari dulu sampai sekarang ramai pertikaikan pasal isu minyak di Malaysia. Terus terang, aku cakap, aku tak tahu mana pergi semua duit-duit Petronas. Kalau Petronas bayar beratus ribu untuk staffnya, then aku tak kisah sebab aku admit memang susah nak kerja bidang Oil & Gas and they deserve thousands of money per month. Lagi pun, profit yang Petronas kasi kat goverment tak banyak sangat pun. Stakat nak beli cincin berlian Bik Mama dua tiga puluh keping dah kering poket. Petronas adalah sebuah syarikat. Petronas untung banyak mana sekali pun, tak adanya dia nak kasi semua ke kerajaan. Sedangkan lab kat U aku yang guna mesin skala kecil pun dah mencecah jutaan ringgit harganya. Apatah lagi kat kilang and plant Petronas tu. Ingat murah ke bila nak maintenance sesebuah mesin?


And, macam yang kita semua tahu, minyak / petroleum di Malaysia dah nak habis. Ya, petroleum ni berasal fossil yang berjuta tahun lalu. So, kalau nak kata petroleum ni adalah satu sumber yang boleh di renew, then aku kata yang ianya adalah amat mustahil. So lambat laun, petroleum akan habis.


Now, aku akan tanya korang satu soalan. Malaysia adalah negara yang ber-tax rendah yang menggunakan hasil petroleum sebagai sumber pendapatan utama. Kalau Malaysia guna hasil petroleum untuk tampung semua benda supaya korang dapat All-Free, agak-agak, bila petroleum di Malaysia dah habis, sumber apa kita akan guna untuk tampung those All-Free yang dah dilaksanakan?


So yes, untuk jangka masa pendek, kita boleh hidup happy go lucky, kaya raya dan free macam kat Brunei yang guna duit dari petroleum. But untuk jangka masa panjang, Malaysia mungkin akan masuk krisis bankrupt seperti Ireland, Iceland and Greece kalau tak naikkan tax.


Free Education vs Paid Education.
Masa aku muda-muda dan bersekolah rendah dulu, aku pernah pergi tuition yang di anjurkan oleh sekolah aku tau. And ianya adalah freeeeeeee. And korang tahu tak apa yang terjadi bila ianya free? Ya, ramai macam nak tak nak je pergi tuition. Macam sekolah agama la juga. Mentang-mentang yuran sekolah agama di sebelah petang tu murah, ramai je yang ponteng and nak tak nak je pergi ke kelas kan?


Ini dah terbukti yang free and cheap education di Malaysia memang tak sesuai selagi mentaliti orang di Malaysia. Jangan comparekan student Malaysia dengan student negara luar. Tengok sendiri kawan-kawan


"Eh, aku dah bayar la untuk ceramah / kelas / lecture tu. Rugi la kalau tak pergi."


"Rugi" hanya wujud bila kita dah bayar. Tapi bila free, agak-agak ada tak yang cakap "Weh, ceramah / kelas / lecture tu free je. Rugi la kalau tak pergi." Mesti tak ada kan?


Im sorry, tapi tak ada benda free dalam dunia ni. Oksigen free? Yeah right. Tunggu la bila korang dah tua dan perlukan oksigen untuk bernafas kat hospital.


Just my two cent. Let me know kalau ada info yang salah di atas.




Awesome tak tulisan blogger gila nih??? Memang gila! Dem!
7 Komentar untuk "PERGI MAMPOS LAH KAU KALAU NAK FREE EDUCATION TAPI AKAL MACAM TAPIR~!!"

ceh..perasan...fuck you...

ni dari Mr K...

dia tak support free education kot.. cuba PB baca balik..

Setuju sangat2 dgn apa yg ditulis blogger di atas. Juga setuju sangat2 dgn cara penulisan tuan rumah melontarkan idenya yg sangat 'berbudi bahasa' itu.

Memang negara kita boleh bangkrap jika PTPTN dilaksanakan. Silap2 boleh jadi Greece. Bagaimana tak boleh jadi Greece, hutang negara kini dah menjangkau setengah trillion (sumber: EPU, JPM) Bagiamana tak bangkrap banyak wang tiris utk perbelanjaan PM, Menteri dan isteri mereka yg berbelanja guna wang tax payer? Bagaimana tak bangkrap jika wang negara dan Petronas diguna utk menyelamat syarikat kroni? Bagaimana tak bangkrap jika hutang berjuta dan berbilion kroni dilupuskan begitu saja tanpa perlu dibayar balik kpd kerajaan? Sedangkan wang yg digunakan itu bukan wang datuk nenek mereka, itu wang tax payer, wang rakyat? Contoh hutang dan ketirisan perbelanjaan yg boleh menyebabkan negara bangkrap:

Skandal PKFZ RM12 billion lesap
Submarine Commission RM500 million lesap
Skandal Sime Darby RM964 million lesap
Kes Paya Indah Westland RM88 million lesap
Pos Malaysia (Transmile) RM230 million lesap
Terengganu Stadium runtuh RM292 million lesap
MRR2 repair cost RM70 million lesap
Overpayment by Sport Ministry RM8.4 million lesap
London’s white elephant sports complex RM70 million lesap
MATRADE repairs RM120 million lesap
Cost of new plane used by PM RM200 million lesap
Loss in selling Augusta RM 510 million lesap
Worth of APs given out to cronies in a year RM1.8 billion lesap
Submarines (future Muzium Negara artifacts) RM4.1 billion lesap
PSC Naval dockyard RM6.75 billion lesap
Perwaja Steel’s US$800 million (RM2.56 billion) lesap
Use of RM10 billion public funds in the Valuecap Sdn Bhd operation to shore up the stock market
Banking scandal of RM700 million losses in Bank Islam
Two bailouts of Malaysia Airline System RM7.9 billion lesap.
STAR-LRT bailout RM3.256 billion lesap.
National Sewerage System bailout RM192.54 million lesap
Seremban-Port Dickson Highway bailout RM142 million lesap
Kuching Prison bailout RM135 million lesap
Le Tour de Langkawi bailout RM3.5 Million lesap
RM17 billion subsidi yg dibayar kpd IPP yg diketuai oleh kroni pemimpin atasan Malaysia

Banyak lagi..berbilion yg lesap..Kroni yg kaya raya berhutang tak bayar balik tak apa, hutang pelajar miskin tak bayar kita kejar sampai lubang cacing!!!

Mengapa student2 ni minta hutang mereka dilupuskan? Pandai berhutang tapi tak pandai bayar balik, apa jenis manusia ni?

Jika begitulah mentaliti student2 kita, nampaknya mereka pun sama 2x5 dgn mentaliti pemimpin2 kita juga. Tengoklah kes MSC pd 1998 dulu, berbilion wang Petronas digunakan utk melupuskan hutang anak Dr Mahathir (Mirzan Mahathir). Tengoklah kes Perwaja, berbilion wang negara digunakan utk melupuskan hutang rakan2 rapat pemimpin2 kita. Tengoklah kes MAS dan Tan Sri Tajudin Ramli, sekali lagi berbilion wang negara digunakan utk melupuskan hutang rakan pemimpin2 kita. Ia sesuatu yg sangat tak bertanggung jawab, menggunakan wang rakyat utk membayar hutang anak atau rakan2 menteri, apa yg nak dijawab mereka di akhirat nanti?

Jika student2 kita minta hutang mereka dilupuskan, nampaknya pemikiran mereka adalah sama dgn pemikiran pemimpin2 kita yg tak bertanggung jawab itu: sesuka hati guna wang rakyat utk melupuskan hutang pihak lain: anak, menantu dan rakan. Cuma barangkali hutang PTPTN cuma sekitar RM24 billion dan hutang rakan2 pemimpin kita yg tlh dilupuskn berjumlah beribu billion, tapi besar atau kecil hutang bukan persoalan, kerana hutang tetap hutang dan prinsip hutang ialah setiap hutang perlu dibayar balik tak kira hutang anak PM atau hutang rakan2 PM atau hutang student2 kita....

setuju :)

klau betul nk buat free education..adakah parents pljr U yg miskin mampu ?
sbb nnti tax untuk prpustakaan and bnyk lgi tax kena byr sebenarnye :)

actually yg bantah PTPTN ni mesti pljr yg teruk2 ,kena repeat paper bnyk kali ataupon kena gantung bnyk semestar
sbb syarat dlm PTPTN
if pelajar dpt pointer yg bgus,dia x pyh bayar balik duit PTPTN tu :)

and yg sokong PTPTN batal ni pon sbb boros b'belanje..dulu buat muke x tau malu mntk tndatngn semua pihak sbb nk dpt PTPTN ..dh dpt duit dorang prgi melancong,makan besar dgn shoppinglah ...lps tu sesuka hati x bljr b'sungguh2 tpi x nk byr duit balik ..padahal PTPTN adalah loan bukannye hadiah ...haih,klau dh yakin sgt x mmpu byr balik duit PTPTN baik x pyh terima duit tu


dorang asyik sibuk2 ungkit yg universiti dkt finland tu bgus sbb bgi free education pdhl dorang x tau bnyk tax yg pljr dia kena tnggung lgi mahal dri yuran pndaftaran

gaji mereka lepasan degree pun da 15k
setakat tax 50% ada lg 7k..
apa nak heran...
xpayah spin sangat k...
memang macam 2 gaya negara mereka..
2 baru lepasan degree...

tapi aku nampak otak ko jer yang macam tapir...
ada plak makin ramai yang graduate makin banyak orang yang nk kena bayar gaji ribuan..
ko mmg tak tau kepentingan ilmu...
tu sebab aku cakap otak ko macam otak tapir
kalau x da ilmu, macam mana rakyat tu nk majukan negara dia?
ko kena fikir sebagai seorang manusia ok...

Seni menghuraikan topik adalah curahan dari rasa hati yang merasa. Anda boleh memberikan maklumbalas sesuka hati anda. Tapi sebarang ulasan yang tidak berkaitan dengan topik mohon dielakkan. Begitu juga ulasan yang bersifat memalukan. Terima kasih kerana bekerjasama.

 
Copyright © 2014 - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info - PB Networks - Buku Rujukan PTD