Pblegacy.Org™

Pblegacy.Org™ | Blog TravelBlogger di bawah payung Pblegacy Network™

BLOG BUKAN LAGI MACAM DULU. KISAH BENAR DUNIA BLOGGING MASA KINI.

Bismillahirrohmanirrohim... Dengan nama ALLAH Yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

Sudah lama kiranya pendekar tidak menulis mengenai dunia blog..Begitu juga dengan dunia SEO..dunia yang mungkin bukan lagi dunia yang pernah pendekar kenal suatu ketika dulu...Yang semarak mekarnya adalah intipati tanda persahabatan antara blogger...Tanda sayang...tanda keakraban dan kemurahan senyuman para blogger di antara satu sama lain..

Dunia blog dahulu...bukanlah dunia blog yang biasa-biasa...kini dunia blog lebih bergantung trafik kepada berita-berita...oh...sudah lama rasanya tidak membaca kisah para blogger..sudah lama juga rasanya pendekar tidak meninggalkan komen di mana-mana entri.. Juga sudah lama juga rasanya pendekar tidak berblogwalking dari satu-ke-satu blog...

Benar atau tidak..blog hari ini bagaikan satu penangan perubahan sikap manusia...jika sebelum ini blog adalah tempat curahan perasaan..tempat untuk beramah mesra...tempat untuk komen-mengomen...kini, apabila wang sudah menjadi bahan kejar-kejaran.. blog seperti itu bukan lagi satu kegembiraan... Jika dulu kita sama-sama bergembira melompat dari satu blog ke blog yang lain..kini tidak lagi begitu...jika dulu kita hanya menjadikan group-group blogger di Facebook sebagai tempat untuk melepak dan berkenal-kenalan dengan rakan blogger selain daripada ping entry...kini tidak lagi begitu..ia bagaikan satu group yang tidak berguna sama sekali...



Perubahan seperti ini sangatlah mendukacitakan...sedih sebenarnya...apa salah pada sifat...apa salah pada sikap?? kita semua sebenarnya sama...berkongsi rasa, ilmu dan pengetahuan dengan blog masing-masing... Bukan mudah sebenarnya untuk kita lakukan...tapi itulah, apabila wang tunai menjadi kejaran...nilai kemanusiaan sudah tercampak jauh entah di mana...

Dulu tetaplah dulu...ia tetap akan menjadi sejarah..meski pahit untuk di telan kenyataan...tetapi itulah hakikat...kita tidak mungkin akan dapat kembali ke masa lalu...meski di cuba seupaya apa...kerana demi masa yang tidak pernah berhenti...manusia berubah seiring dengannya...


Itu hanya pendapat pendekar...jika dulu komen-mengomen adalah satu kemeriahan, kini ianya bagaikan satu bebanan..Begitu juga dengan dunia SEO...jika dahulu SEO adalah pelajaran ramai...diminati ramai...kini tidak lagi menjadi satu seni permainan indah...Oh, semangat~! Bangkitkanlah kembali asa~!

Kecenderungan para blogger untuk mendapatkan trafik yang menggunung dengan meng-copy-paste tanpa henti artikel-artikel di dalam berita-berita utama menyebabkan nilai sebenar sebuah blog tidak ubah seperti dunia berita...

Juga kecenderungan para blogger yang gilakan trafik sehingga sanggup menggunakan cara kotor untuk mendapatkan trafik tinggi menyebabkan nilai kemanusiaan dalam dunia blog bukan lagi satu pegangan... Sangat sedikit yang dapat ditemukan daripadanya....sebuah kisah sedih dunia blogging yang mula menangis hiba...

Pendekar rindu suasana dahulu...tetapi itulah hakikat...semua itu bukan lagi satu peristiwa yang boleh di ulang untuk kesekian kalinya...Wallahua'lam...

Akhir kalam...terima kasih kerana membaca...(^_^)

Salam hati dan salam perjuangan dari Pendekar Berkuda...(^_^)


11 Komentar untuk "BLOG BUKAN LAGI MACAM DULU. KISAH BENAR DUNIA BLOGGING MASA KINI."

kpah masih lagi mcm dulu....tapi...entry berita copy paste di letakkan di blog lain...

eh pendekar ni jalan blog x habis kut sbb sy dan kawan-kawan blog yg lain masih bercerita psl kehidupan masing-masing..saling komen-mengomen antara satu sama lain..


sy mmg x minat sgt blog yg lekat-lekat setakat berita aje..lebih suka blog personal..

mia tak pernah berubah.. still the same....

saya setuju dgn kakak RINa Avail...mungkin blog yg pendekar jln2 tu asyik2 bercerita pasal berita,segmen blog,contest, traffik, SEO dan sebagainya...cuba keluar dr kelompk itu...

honestly saya suka blog personal...kata org nk bersegmen tu boleh tp kalau terlalu kerap bersegmen org boleh jd boring...begitu juga blog berita dan what so ever tu..

kalau niat berblog nak cari kawan...insyaAllah kita ramai kawan

tapi kalau berblog utk dapatkan traffik, duit nuffnang semata-mata lama2 keseronokan berblog itu makin hilang...

pd saya Follower it doesn't matter yg penting berapa ramai yg sudi jd pembaca setia...ramai yg lepas pandang :), but kalau you aimed pd duit mungkin sebaliknya...

meh singgah belog saya.. takderk berita2.. huahuahuahua

hurm, dunia blogging tidak seperti dulu, dulu luq ingat semua bertegur sapa, chat kat group ni group tu la skung ni just focus to trafik dan income menjadi impian.

biaq pi lah..blog sy hok tu jugak..trafik? hurmmm xbyk pun...biarlah..

Pendekar.. rasa2nye kan, masih ramai lagi yg masih seperti dulu.. alangkah baik kalau sebahagian dr kita masih kekalkannya.. sekurang2nya kite kekalkan dengan shbt2 yg pernah mesra suatu ketika dahulu.. tidak semua blogger spt yg pendekar fikirkan.. tp lady x sangkal pendapat pendekar jauh lbh benar.. :)..

lady pun lbh suka suasana spt dulu.. blogger seperti sebuah keluarga yang besar.. saling kunjung mengunjungi.. hari hari seperti hari raya.. :D..

blog gua blog berita jaa..huhu..blog personal x bg sape2 baca..hikhik..

Seni menghuraikan topik adalah curahan dari rasa hati yang merasa. Anda boleh memberikan maklumbalas sesuka hati anda. Tapi sebarang ulasan yang tidak berkaitan dengan topik mohon dielakkan. Begitu juga ulasan yang bersifat memalukan. Terima kasih kerana bekerjasama.

 
Copyright © 2014 - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info - PB Networks - Buku Rujukan PTD