Pblegacy.Org™

Pblegacy.Org™ | Blog TravelBlogger di bawah payung Pblegacy Network™

Tips Blogging : Kelebihan Membuat Page Lain...

....salam semua...pendekar harap anda semua sehat sahaja...amin...pada kali ini pendekar nak kongsikan sedikit tip bersama anda sekalian...apakah tip itu? Tip kelebihan dan kebaikan membuat page lain pada blog.... contohnya seperti di bawah.. Pendekar ambil dari blog AfiqBukhari.Com.. (pinjam ya afiq...)
Page pautan di AfiqBukhari.Com
...okay..apa kebelihan melakukan tindakan seperti ini? di sinilah rahsianya.... 
  1. memudahkan loading blog - jika banyak sangat yang widgets diletakkan pada homepage pasti blog kita akan menghadapi masa loading yang lambat kan?
  2. memberikan keutamaan kepada entry - blog yang penuh dengan widgets mengganggu tumpuan pengunjung kepada entry kita..akibatnya, entry kita dipandang sekilas mata sahaja.
  3. blog jadi lebih ringan - ringan bukan dalam timbangan kilogram tapi dalam timbangan kilobits. bila blog ringan, orang pun suka nak datang lagi.
  4. mengasingkan widgets yang tak perlu - seperti banners, jam, widgeo, wowzio dan sebagainya yang melambatkan loading homepage kita.
  5. memudahkan kerja robot SEO - bila dah ringan tu, robot SEO pun senang nak datang blog kita. kira mesra SEO gitu.. hehe..
  6. meningkatkan pageviews - bila dah letak benda penting di blog lain, maka pageviews kita akan meningkat jika melakukannya. contoh yang paling mudah bila anda letak chatbox di page lain seperti yang dilakukan oleh si afiq ni..hehe..(macam pendekar tak tau teknik ang...haha..)
  7. memudahkan untuk diberikan BE - ini hanya berlaku jika kita memiliki pageview yang tinggi. afiq ini pun banyak BE dia. cuma taknak cakap je (pendekar teka sahaja ni...hehe..)
...dah...di atas itu adalah beberapa kelebihan dan kebaikan membuat page lain...namun ada juga keburukannya.. nak tahu? nantikan entry yang seterusnya...

..sekian..terima kasih kerana membaca..(^_^)
6 Komentar untuk "Tips Blogging : Kelebihan Membuat Page Lain..."

haha ok tada hal..
BE aku xdela byk mana pun :)

ya betul..nampak blog lebih kemas..
but i found it a bit annoying just to click another link utk cari shoutbox or cbox..melambatkan..
tp terpulang la kepada hak individu..kalau mmg niat berblogging tu utk tingkatkan page view..haha kelakar jek..no offence.. :p

salam

perkongsian yang menarik

tapi belum bersedia nak letak shoutbox kat page lain.

hehe

kdg2 terkial2 nak cari shoutbox kat mana..tak suka lah....

Aku ada satu masaalah...link dlm blog aku tu banyak...nk buang takut crawl error lakk...ke ada cara lain bro?

Seni menghuraikan topik adalah curahan dari rasa hati yang merasa. Anda boleh memberikan maklumbalas sesuka hati anda. Tapi sebarang ulasan yang tidak berkaitan dengan topik mohon dielakkan. Begitu juga ulasan yang bersifat memalukan. Terima kasih kerana bekerjasama.

 
Copyright © 2014 - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info - PB Networks - Buku Rujukan PTD