Pblegacy.Org™

Pblegacy.Org™ | Blog TravelBlogger di bawah payung Pblegacy Network™

TEKA-TEKI BIJAK PANDAI..HEHE...

.................ASSALAMUALAIKUM..........  

disini pendekar nak bagi jawapan secara ilmiah bukan secara ilmu matematik...sebab kalau pakai ilmu matematik sahaja..jawapan tu tergantung...jawapan pendekar pula ada unsur-unsur sindiran dan pematah putar belit..ekeke..jom tengok teka teki ini..ekeke...


....soalannya..mana pergi RM1 ???



..jawapan pendekar..tengok pada jumlah duit asalnya = RM 30
... tengok harga sewa hotel = RM25... 
...kemudian tengok tip untuk "budak reception" = RM2.... 
... jumlah duit tolakkan dengan sewa hotel dan duit untuk "budak reception" = baki duit....(RM3)..
...Bakinya dibahagi kepada tiga orang = RM1 setiap seorang...SELESAI...
...yang lain tu abaikan aja...ada orang TERLEBIH PINTAR , LICIK , lagi PENUH MUSLIHAT tambah soalan matematik yang lain...ekekeke....

...conclusionnya :: soalan budak darjah 1 pun boleh jawab...takkan la anda kena main dengan pembikin soalan ni?? tengok cara tulisan pun dah tahu budak kecik yang buat soalan...ekekeke...

....okay...harap ini membantu anda...(kepada yang mencari jawapan...)

...ekekekeke.....(^_^)...



13 Komentar untuk "TEKA-TEKI BIJAK PANDAI..HEHE..."

hye pendekar.. pagi2 lagi tgk soalan math dah. macam tak aci je kira camtu.. mana boleh tambah rm2 sebab duit tu ambik dari duit yg diorg collect. then, suppose total kan rm25, nape nak total jd rm30 lak? hhehehe..

Whoa.. soalan ni ada sikit mcm n3 CgMas n Stuck Sick.. Ulasannya, tumpu pada angka2 yg tertentu yg sepatutnya ada dlm calculation.. tp kalau nak buat juga secara matematik, ada formulanya..

Huaaaaaa..mak tgk je kira2 ni, kapla mak dah ada segerombolan burung2 berterbangan! Adesss

hahahaha...jangan pening2...perkara mudah aja..ekekeke....apa2 yang tak faham sila gitau ya...ekeke...pendekar bantu setakat yang mampu...hehe...

nad tau! lagi RM1 tuh pendekar yg amek sorok dalam poket.. wahahaha :D

anna tau dah jawapannya..

hehe. tak hilang mana2 pun duit tu. kalau kira betul2, mmg cukup la duit tu.. hihi..

masing2 kira bayar rm 9 sebab dah pulang rm1, so total rm27.

pastu diorang bg tips rm 2 kan? so rm27-rm2= rm25. see? mmg la dapat total rm25, sebab sewa mmg rm25. betul tak? tak hilang mana2 pun duit... :)

maaf..sy xterer math....
mase spm pun xkredit,,=_="

blog walking here.. with smile..

visit me back

RM1 tu aku dah amik.. wat duit raya aku.. btl x? hehehheheheh

:: ekekekekek....sedap betul la kata duit rm1 tu masuk poket ya..ekekekekek...

ehehe...mesti da masuk RM 1 dalam bajet duit raya tahun ni... =p

salam ziarah ..
tira pun pning nak jawab math ni..
by the way..tengs ea psal nsihat tu..tira da buang da notification tu..tengs again..

Jawapan dia sbb mereka byr 10-1 = 9
Setiap rm9 mereka Bayar tu termasuk tip..
So Kalau Nk Kira total patut 9x3 =27
Iatu harga mereka Bayar termasuk tip
And 27+3 =30
3 tu yg rm1 masuk pocket mereka :)

Seni menghuraikan topik adalah curahan dari rasa hati yang merasa. Anda boleh memberikan maklumbalas sesuka hati anda. Tapi sebarang ulasan yang tidak berkaitan dengan topik mohon dielakkan. Begitu juga ulasan yang bersifat memalukan. Terima kasih kerana bekerjasama.

 
Copyright © 2014 - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info - PB Networks - Buku Rujukan PTD