Pblegacy.Org™

Pblegacy.Org™ | Blog TravelBlogger di bawah payung Pblegacy Network™

SHOUTBOX + CBOX = BLOGGING ENTITY

.....salam sejahtera semua...bertemu lagi kita...hehe....macam tak ada ayat lain...biasalah kan..pembuka kata... hehe...

...okay...straight to the point.... pada entry kali ini pendekar akan ceritakan tentang apa yang biasa pada kita tapi pentingnya kewujudan entity ini dalam menjamin kesinambungan blog kita....

 SHOUTBOX
&
CBOX

anda :: apa ni pendekar?? tak ada topik lain ke nak cerita??
pendekar :: sabar-sabar....dengar baca dulu apa yang pendekar nak tulis....


Shoutbox a.k.a Kotak Jerit/Pekik
Shoutbox
....apa itu shoutbox? kenapa penting?? apa yang dia boleh buat??
...semasa mula-mula berblogging...pendekar tak letakkan lagi entity ini... maklumlah orang baru... banyak lagi yang perlu pendekar pelajari....lagipun tujuan asal pendekar berblogging hanyalah untuk berkongsi pandangan dan pendapat dengan anda sekalian... bagaimana nak promosi blog...pendekar langsung tak tahu... (memang newbie sangat...)

....dan kalau pendekar tak promosi blog...bagaimana pendekar nak dapatkan pembaca untuk membaca entry-entry dan pandangan-luahan-cetusan-rasa hati pendekar..betul tak??
...mula-mula...pendekar melangkah dari satu blog ke satu blog menggunakan blogger punya option... (nexk blog option la...apa lagi kan??)....kemudian...pendekar dapati kebanyakan blogger ada satu entity..(shoutbox/cbox la..apa lagi...hehe...) yang membolehkan para pelawat meninggalkan jejak.... dari situ...pendekar dapati keistimewaan entity ini pada blog....maka, tanpa buang masa...pendekar terus click pada GET YOUR SHOUTMIX....hehe...macam ya-ya ja pendekar ni...tapi memang betul pun... 

.....after that (haih....speaking pulak...hadoii....), pendekar dengan penuh ketelitiannya...(tipu la pendekar..punya la senang nak install shoutmix tu kat blog...) meny'install'kan entity ini pada blog pendekar...kerana apa?? supaya pendekar dapat detect para pengunjung yang datang...dan bila pendekar pergi ke shoutbox mereka...pendekar boleh nampak blogger lain...sudah pasti anda semua dapat mengagak apa yang pendekar lakukan...kan?? hehe.... dari situlah pendekar mula tahu dan kenal kebanyakan blogger... hatta mungkin anda sendiri...hehe...

....bermula dari hari itu..(saat ke hari pendekar??..haih...)....pendekar mula rajin berblogwalking.... lompat sana sini naik kuda....haha....mana kuda?? kuda kepang ke kuda jipang....(alamak...ampun jipang...tersasul...haha...jangan marah...(^_^)....)

... kemudian...traffic pendekar tidak pernah turun kurang daripada 100 hits sehari....syukur alhamdulillah...tapi takut juga...semalam traffic macam kurang ja..(semalam tak online..huuu....)...ngeri....huuuu.......

....oleh itu... pendekar nasihatkan supaya anda sekalian mengutamakan SHOUTBOX / CBOX anda diletakkan di tempat yang mudah dilihat...jangan disorok...(ramai juga yang sorok..jenuh pendekar cari...kalau jumpa..nasiblah...kalau tak jumpa pun nasib juga...kan kan kan??...)..dan pada yang belum ada tu..cepat-cepatlah install SHOUTBOX anda ya...KLIK SINI...
...keduanya...setiap kali anda melawat atau mengunjungi halaman orang lain..tinggalkan lah jejak...atau pijak lah mana-mana karpet yang sepatutnya..supaya tuan rumah dapat mengesan dan mengetahui sipakah anda...kerana bukti cap jari tapak kaki anda terdapat di halaman rumahnya.... jadi tuan punya rumah mungkin atau sudah pasti akan mengunjungi anda untuk mengetahui dan membalas kunjungan anda...(walaupun anda berkunjung cuma 5 saat...haha...)

...selain itu..ya selain itu...hargailah pengunjung anda...tidak kira siapapun mereka...hatta jika mereka pijak merata-rata di halaman anda...ataupun tanam semak/belukar di kotak jerit anda...kerana tanpa mereka...anda (termasuklah pendekar..) tak mungkin akan memperolehi kunjungan yang tinggi di rumah anda....apabila tiada kunjungan yang tinggi...maka tiadalah pembaca untuk entry anda...(segelintir sahaja yang tahu bahawa rumah anda wujud....)...macam rumah terpencil gitu...hehe...

...sekian untuk kali ini....nanti pendekar buat entry yang lain pula ya..mata dah pejam-celik-pejam-celik dah ni...kuyu..haha....dah mengantuk...huuuu........selamat malam...wassalam...
p/s :: jangan lupa tinggalkan jejak ya...dan pijak karpet yang berkelip2 sekali....hehehehe... terima kaseeehhh!...

PENDEKAR BERKUDA - " Pendekar Terulung Tidak Tercipta Sedetik Cuma "
4 Komentar untuk "SHOUTBOX + CBOX = BLOGGING ENTITY"

hepi blogging, pendekar..

Ada lg ang x sebut tu.. iaitu masuk c/sbox blogger2 otai @ aktif, nyatakan tentang pendirian anda tentang klik2 n komen ringkas2 pada blog2 tu.. Dah study style ang dah..

hahhaa.. suke sangattt entry neh.. bahasa pown comell jekk. hahha..

@M I A J A M A L U D D I N

alamak.. Jauhnya cik mia mengomen... huuuu... comel ke? lalala~~~

Seni menghuraikan topik adalah curahan dari rasa hati yang merasa. Anda boleh memberikan maklumbalas sesuka hati anda. Tapi sebarang ulasan yang tidak berkaitan dengan topik mohon dielakkan. Begitu juga ulasan yang bersifat memalukan. Terima kasih kerana bekerjasama.

 
Copyright © 2014 - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info - PB Networks - Buku Rujukan PTD